Behandelingen
Bij Mondzorg De Terp bieden we een breed scala aan tandheelkundige en mondhygiëne behandelingen voor zowel kinderen als volwassenen. Ons deskundige team van tandartsen en mondhygiënisten zorgt ervoor dat u de beste zorg krijgt, afgestemd op uw specifieke behoeften. Of het nu gaat om preventieve zorg, mondhygiëne, of specialistische behandelingen, wij staan voor u klaar.
Tandarts behandelingen
Alle behandelingen
Bekijk hieronder alle tandarts behandelingen
-
Algemene tandheelkunde
Contact opnemenOnder algemene tandheelkunde verstaan we bijna alle aspecten van tandheelkunde.
Zoals behandelen van cariës (in volksmond ;gaatjes), tandvleesontstekingen (gingivitis/ parodontitis), tandpijn, slijtage, functieproblemen (orthodontie), knarsen/klemmen (opbeetplaat), esthetische vragen (verfraaien van de tanden), tandeloze mensen helpen aan een kunstgebit/ klikgebit/ partiele prothese/ frame. Wij werken nauw samen met de tandprotheticus.
-
Periodieke Tandartscontrole
Contact opnemenDe periodieke tandarts controle wordt uitgevoerd door de tandarts. Tijdens dit halfjaarlijkse bezoek kunnen we tandproblemen voor zijn en eventueel vroegtijdig behandelen. Daarom is het belangrijk om dit bezoek niet over te slaan.
In onze praktijk kunnen we de halfjaarlijkse controle combineren met de mondhygiëne behandeling, dit noemen wij de combinatie afspraak.
-
Reconstructieve tandheelkunde
Contact opnemenIndien er veel schade is aangericht in de mond, kunnen we door middel van kroon/ brug werk, of combinatie met partiele uitneembare voorzieningen uw gebit weer op orde krijgen.
-
Prothetische behandelingen
Contact opnemenProthetiek is nodig voor mensen die helemaal geen tanden of kiezen meer hebben. Dan komt u in aanmerking voor een kunstgebit. Ieder 5 jaar heeft u recht op een nieuwe kunstgebit vanuit uw basisverzekering (75% wordt vergoed). 25% van de vergoeding gaat vanuit uw aanvullende tandartsverzekering. Als u geen aanvullende tandartsverzekering hebt, is dit uw eigen bijdrage.
Indien het kunstgebit niet goed meer functioneert, omdat er veel verlies van kaakbot is, kunt u in aanmerking komen voor een klikgebit (kunstgebit gedragen door implantaten). Dit is meestal van toepassing voor de onderkaak.
Zijn er nog tanden of kiezen die in goede staat zijn, kunt u in aanmerking komen voor een partiele prothese of een frame (metaalprothese).
De mogelijkheid voor een flexibele prothese bestaat ook, echter nadeel van flexibele prothese is dat ze niet aangepast kunnen worden. Dat betekend als er een stuk afbreekt danwel een tand bijgeplaatst moet worden, dit niet mogelijk is.
Onderhoud van uw protheses zijn ook heel belangrijk. Ten eerste om hygiënische redenen, ten tweede om de ruimte die in de loop van de tijd ontstaat door slinken van het kaakbot met de protheses bij te houden. Dan kunnen wij die ruimte opvullen door een afdruk te maken (rebasen/ relinen) en zit de protheses beter in de mond.
-
Wortelkanaalbehandeling
Contact opnemenKiespijn is niet fijn. Door verschillende redenen kunnen de tandzenuwen ontstoken raken. Door binnendringen van bacteriën sterft de tandzenuw af. Dit veroorzaakt heel veel pijn. Door middel van een wortelkanaalbehandeling (ontzenuwen van tand/kies) kunnen wij u van die pijn helpen en behoud u uw tand of kies in uw mond.
-
Facings (composiet of porselein)
Contact opnemenHet kan u niet ontgaan zijn, maar facings zijn de trend van tegenwoordig. Influencers promoten deze behandeling. Echter moet u niet vergeten dat dit niet altijd de juiste oplossing is voor uw hulpvraag.
Wilt u graag in aanmerking komen voor facings, dan zal de tandarts samen met u kritisch kijken of dat echt nodig is. Wij plaatsen geen onnodig facings bij patiënten. Omdat we het belangrijk vinden dat duurzaam herstel plaats vindt in uw mond. Wij zoeken samen naar lange termijn oplossingen.
Indien u wel in aanmerking kunt komen voor facings, kunnen wij die van composiet (vulmateriaal) of van porselein maken.
Mondhygiënist behandelingen
Alle behandelingen
Bekijk hieronder alle mondhygiënist behandelingen
-
Wanneer wordt het aangeraden om naar een mondhygiënist te gaan?
Contact opnemen- Altijd!!
- Bij gevoelige tanden
- Bloedend en/of pijnlijk tandvlees
- Tandsteen of verkleuringen (aanslag) bijvoorbeeld rookaanslag & thee aanslag
- Bij teruggetrokken tandvlees
- Bij terugkerende cariës (gaatjes)
- Als u last heeft van een slechte adem of vieze smaak in de mond
- Bij een droge mond
- Als u zwanger bent
- Als u lijdt aan hart-of vaatziekten
- Als u diabetespatiënt bent
- Als uw een verminderde weerstand heeft
- (door bepaalde medicijnen of een auto-immuunziekte)
- Als u een beugel heeft
- Gebitsimplantaten
- Voor advies over het gebit
- Poets les voor kinderen (van 2,5 tot 16 jaar)
-
Mondhygiëne advies
Contact opnemenDagelijkse mondverzorging is essentieel om een gezond mond te krijgen en dat te behouden. Na elke gebitsreiniging of tandvleesbehandeling besteden wij als mondzorg specialisten daarom ook uitgebreid aandacht aan persoonlijke adviezen en mondhygiënische instructies.
U behoudt de resultaten van de behandeling en voorkomt tandvleesproblemen door de juiste mondzorgmiddelen te gebruiken, zoals de goede maat ragers of stokers en door het aanleren van de juiste verzorgingstechnieken.
-
Gebitsreiniging
Contact opnemenGebitsreiniging valt onder preventieve mondzorg. Door u gebit regelmatig professioneel te laten reinigen en de adviezen van de mondhygiënist op te volgen, blijft uw gebit en het tandvlees gezond en zo voorkomt u onnodige klachten.
Bij het gebitsreiniging wordt het gehele gebit grondig gereinigd: tandsteen, tandplaque en aanslag worden verwijderd, zodat de tanden weer mooi wit zijn en schoon en fris aanvoelen.
-
Preventie en voorlichting bij kinderen en tieners
Contact opnemenJong geleerd is oud gedaan!
Veel voorkomende problemen zoals cariës (gaatjes), tanderosie en tandvleesproblemen kunnen worden voorkomen door op jonge leeftijd kinderen goede mondgewoonten aan te leren.
Tijdens een preventie afspraak wordt er gekeken naar de mondhygiëne van uw kind. Met behulp van een speciale kleurstof (plaqueverklikker) wordt aangetoond op welke plaatsen in het gebit er na het poetsen nog tandplaque is blijven zitten. Aan de hand van een uitgebreide poetsinstructie/poets les leert zowel het kind als de ouder hoe het gebit optimaal schoongehouden kan worden.Niet alleen het poetsen is belangrijk, maar ook voedingsgewoonten speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van gebitsproblemen. Daarom wordt bij Mondzorg City Smile ook hieraan uitgebreid aandacht aan besteed. De mondhygiënist kan u en uw kind adviseren en helpen bij het vinden van alternatieven voor voedingsmiddelen of dranken die het gebit aantasten.
De frequentie waarop een kind wordt geadviseerd om de mondhygiënist te bezoeken, wordt bepaald op basis van het persoonlijke cariësrisico en plaquescore. -
Tandvleesbehandelingen / Parodontitis
Contact opnemenTandvleesontsteking kan ontstaan door tandsteen, slechte mondverzorging / ongezonde lifestyle.
Symptomen van tandvleesontsteking:
- Gevoelige tandvlees
- Bloedend tandvlees (bij het poetsen)
- Onaangename geur
Tandvleesontsteking wordt gingivitis genoemd of in verdere gevorderd stadium parodontitis.
Het is belangrijk om tandvleesproblemen op tijd aan te pakken, anders kan het vervelende gevolgen hebben zoals:- Losraken of zelfs verliezen van tanden en kiezen
- Gezondheidsproblemen
Ontsteking begint met bacteriën die het tandvlees irriteren. Hierdoor zwelt het tandvlees op en ontstaan er verdiepte pockets (ruimtes) tussen de tand en het tandvlees. Hierdoor is het ook belangrijk om niet alleen de tanden te laten reinigen, maar ook het worteloppervlak onder het tandvlees. Door een professionele behandeling krijgt het tandvlees weer de kans om te herstellen. Mocht het tandvlees erg gevoelig zijn, dan kan de mondhygiënist het tandvlees verdoven, zodat de behandeling niet pijnlijk zal zijn.
Tijdens de intake-onderzoek checken wij eerst de conditie van uw tandvlees.
Op basis hiervan maken wij een persoonlijk behandelplan. -
Pocketmeting
Contact opnemenDe belangrijkste meting om te onderzoeken of er sprake is van parodontitis is de pocketmeting. Op de afbeelding hieronder is schematisch te zien hoe dit gebeurt. Deze pocketmeting wordt uitgevoerd met een pocketsonde. Met behulp van deze pocketsonde is het mogelijk de diepte van de pocket in millimeters te meten. Hoe dieper de pocket hoe ongunstiger de situatie.
De DPSI score is een manier om vast te leggen hoe de staat van het tandvlees en het kaakbot is. De DPSI score staat voor Dutch Periodontal Screening Index. Hierbij wordt de ruimte tussen uw tanden en tandvlees gemeten. Uw gebit krijgt een score tussen de 0 en 4. Om uw parodontiumstatus te bepalen worden zes pocketmetingen rondom elke tand of of kies genoteerd. Op basis van deze scores bepalen we uw behandelplan.DPSI Omschrijving:
- U heeft gezond tandvlees: het is roze van kleur, bloedt niet en ligt strak om de tandhals
- Uw tandvlees bloedt bij het meten en is oppervlakkig ontstoken. U heeft last van gingivitis
- Naast gingivitis heeft u ook tandsteen
- U heeft last van beginnende parodontitis: afbraak van de steunweefsels
- U heeft last van gevorderde parodontitis: er is botafbraak en tandwortels liggen deels bloot
- De parodontitis breidt zich uit richting de wortelpunt. U kunt tanden en kiezen verliezen door het botverlies
-
Reinigen van implantaten
Contact opnemenHet verzorgen van implantaten is net zo belangrijk als uw eigen gebit. Misschien nog wel belangrijker, omdat gebitsimplantaten namelijk moeilijk te reinigen zijn met een groter risico op tandvleesproblemen als gevolg.
Hetzelfde geldt voor gebitsprothesen, die tegenwoordig vaak met een magneet-of kliksysteem in de kaak worden geklikt.Het reinigen van een gebitsprothese wordt op een andere manier gereinigd dan u eigen gebit. In de mond kan net zo goed als bij de eigen tanden, tandsteen ontstaan rond de bevestigingspunten. Hierdoor loopt u het risico op geïrriteerd tandvlees en kunt u last krijgen van een ontsteking.
-
Bacteriologische onderzoek
Contact opnemenIn onze mond bevinden zich duizenden bacteriën. De meeste van deze bacteriën zijn niet schadelijk. In een normale situatie wordt de ‘mondcultuur’ door het speeksel en een goede mondhygiëne in balans gehouden. Wanneer de balans in de mond verstoord is, kunnen schadelijke bacteriën de overhand krijgen. Dit heeft tandvleesproblemen tot gevolg en die kunnen soms niet met tandvleesbehandeling verholpen worden.
Bacteriologische onderzoek wordt door de mondhygiënist geadviseerd wanneer er een indicatie is dat er in de mond sprake is van schadelijke bacteriën. Hierbij wordt uit de pocket kweek afgenomen dit wordt opgestuurd naar de laboratorium en afhankelijk van de uitslag van de kweek adviseren we een tandvleesbehandeling met eventueel een antibiotica kuur.
-
Bleken
Contact opnemenWij hebben goed nieuws voor u. Wij beschikken in onze praktijk over een apparaat, genaamd Aqua Care. Dit is een speciale hoge druk reiniger voor uw tanden. Dit is geheel pijnloos en verwijderd alle hardnekkige aanslag. Onze advies voor het bleken is gebruik maken van dit wonderbaarlijke apparaat. Aarzel niet en neem met ons contact op en u zult het resultaat geweldig vinden.
Indien u toch wilt bleken, is dit ook mogelijk. Wij raden u af om gebruik te maken van bleeksalons. Bleken moet veilig gebeuren en dit kan alleen de tandarts/ mondhygiëniste realiseren.
Verkleuringen kunnen ontstaan als gevolg van aanslag door o.a. thee, koffie, rode wijn en roken. Deze aanslag kan door de mondhygiënist makkelijk worden verwijderd tijdens een gebitsreiniging. Hierna zal uw gebit weer fris en schoon aanvoelen en soms een tint lichter.
Wanneer het glazuur van uw gebit verkleurd is, is het in sommige gevallen mogelijk om het te bleken. Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende manieren om het gebit te bleken.
Bij Mondzorg de Terp hebben we ervoor gekozen om niet te bleken met UV-lamp, maar met bleekbitjes. Voordeel hiervan is dat u thuis kunt bleken.Voor meer informatie kunt u via e-mail of telefonisch contact met ons opnemen, wij staan u graag te woord.